Hurda İndirimi 2011

Hurda indirimi için uzun bir çalışma daha olduğunu belirten Yüksel, ”Hurda indirim teşviği çıkacakmış gibi haberler yayılmaya başladı. Tüketicilerin kısa sürede bir indirim olacağı beklentisiyle taleplerini tekrar ertelemesinden endişe ediyoruz. Sektör olarak hurda teşviğiyle ilgili en erken 2011 yılında düzenleme bekliyoruz.” şeklinde açıklama yaptı.

Ayrıca ÖTV avantajının son fiyatlar ile otomobil almanın hala cazip olduğunu ifade eden Yüksel, ÖTV indiriminin Eylül ayı sonunda biteceğini belirterek, şirketlerin düzenlediği kampanyalarla birlikte fiyatlarda 3 bin liraya varan avantajların bulunduğunu belirtti.

ÖTV indiriminin Eylül sonunda sona ereceğine dikkati çeken Yüksel, ”Bu fiyat avantajının bir daha tekrarlanmayacağını tahmin ediyoruz. Bu nedenle otomobil almak isteyen vatandaşların elini çabuk tutması gerekiyor” dedi.

Fiyatlardaki gerileme ve uygun ödeme koşulları nedeniyle otomobil almayı düşünmeyen kitlenin dahi araç talebinde bulunduğunu ifade eden Yüksel, ”yastık altı” tabir edilen paradan da önemli bir miktarın otomobil alımına harcandığını dile getirdi. Otomobil satışlarının yüzde 70’inin kredili satışlarla yapılırken, indirimler sonrası tam tersine bir gelişmeyle yüzde 70’inin nakit satışlarla gerçekleştiğini bildiren Yüksel, bunun da yastık altı parayı işaret ettiğine dikkati çekti.

HURDA TEŞVİĞİ SÖYLENTİLERİ

Yüksel vatandaşın otomobil alım kararını piyasadaki söylentilerin büyük ölçüde etkilediğini, spekülatif haberlerin hem sektöre hem tüketiciye zarar verici noktaya geldiğini belirtti.

ÖTV indirimi konusunun kamuoyunda 1 yıl öncesinden konuşulmaya başlaması nedeniyle tüketicilerin taleplerini ertelediğini, ÖTV indirimi çıkarılıncaya kadar olan dönemde kur avantajının kaybolduğunu ve fiyatların zamlandığını kaydeden Yüksel, talebin ertelenmesi nedeniyle bu dönemde iç talebin durma noktasına geldiğini hatırlattı.

Benzeri bir tehlikenin bugünlerde hurda teşviği indirimleri konusunda yaşandığını dile getiren Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Hurda teşviği indirimiyle ilgili hükümetin yönetmelik çalışmaları devam ediyor. Bunun için AB’ye uyum çalışmaları kapsamında hurda geri dönüşüm yönetmeliğinin hazırlanması gerekiyor. Sadece otomobil değil, tüm makineleri kapsayacak yönetmelik çalışmaları kapsamında otomotiv sektörü temsilcileri de çalışıyor. Önceki hurda indirim teşviği uygulamalarında görülen aksaklıklar ve haksız rekabetin tekrarlanmaması için titiz bir çalışma var. Bu düzenlemenin bir an önce çıkmasını istememize rağmen yönetmeliğin 2010 yılına bile yetişmesinin zor olduğunu tahmin ediyoruz. Buna rağmen hurda indirim teşviği çıkacakmış gibi haberler yayılmaya başladı. Tüketicilerin kısa sürede bir indirim olacağı beklentisiyle taleplerini tekrar ertelemesinden endişe ediyoruz. Sektör olarak hurda teşviğiyle ilgili en erken 2011 yılında düzenleme bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir