Etiket arşivi: Audi A6 Arabası Otomobili

Audi A6 Arabası Otomobili

Sürücü kapısını kapa tırken yeni A4’e son bir kez baktım. Kısa bü birliktelikti; yalnızca 72 saat. Geride bırak tığımız süre içerisinde yeni Audi A4 bana söylemek istediği her şeyi eksiksiz bir şekilde söyledi ama ben onun için söylenmesi gereken her şeyi eksiksiz söyleyebilecek miyim bilemiyorum…
Duygusal bir başlangıç olduğunu fark etmişsinizdir ancak şunu iyi bilmelisiniz ki Ingolstadt doğumlu hemen her otomobil sürücüsünde böyle bir iz bırakabiliyor. ÎT, A8, S3 ve eminim ki R8 (henüz kullanma şansı bulamadım) için de hisleneceğime kesin gözüyle bakıyorum ancak şaşırtıcı olan bunu A4’le yaşamış olmamdır.
Yeni A4 belki de duyulara hitap etmeyi en iyi şekilde başaran otomobillerden biri olduğu için etkileyici ya da bir Audi olduğu için. Tabii ki bir spor otomobilin büyüleyici liğine ya da lüks sınıfta yer alan bir modelin ağırbaşlılığına sahip olamaz ancak yeni A4’ün DNA’sma ağabeylerinde görmeye alışık olduğumuz öyle karakteristik özellik ler eklenmiş ki, yalnızca bu bile kendi sını fında iddialı olması için yetiyor.
Selefiyle bir kıyaslama yapmak gerekirse, yeni A4 kesinlikle daha büyük ve daha geniş bir otomobil. Uzunluğu 117 mm artırılan A4’ün 4703 mm’ye ulaşan boyu, orta sınıfta
yer alan bir otomobil olduğu gerçeğini zaman zaman unutturup görsel açıdan şu yanılgıya düşmenize neden oluyor: “Yoksa bu A6 olmasın?” Yalnızca bununla kalsa iyi. A4’ün özellikle kabin içinde sunduğu tek nolojik donanımlar da bu tezi ister istemez destekliyor. Örnek olarak MMI sistemini Alman üreticinin amiral gemisi A8’den hatırlıyoruz. Göz alıcı bir üetişim ve eğlence teknolojileri paketi olan bu donanım, son derece kolay kontrol edilebildiği gibi Mşisel leştirilmeye de çok müsait. TV yayınından navigasyona, gelişmiş bir müzik sistemin den Ipod arayüzüne ve bluetooth’la cep telefonu bağlantısına kadar kapsandı bir listeyi tek bir düğmeyle kontrol edebilmek mümkün. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki MMI’ın mantığı, yalnızca bir kere kul lanmanın yeterli olacağı ve sürücüsünde alışkanlık yapacak bir düzenek. Bu sistemin bir benzeri olmaya çalışan farklı donanım lar, Audi’nin en dişli rakipleri tarafından da kullanılmaya çalışılıyor ancak hiçbiri MMI kadar basit ve kullanışlı değil. Orta smıfbir otomobile lüks sınıfa ait bir yapıyı entegre etmek son derece akıllıca bîr hareket olmuş. Audi mühendislerini tebrik ediyoruz.
Kaputun altında yatan 2.7 litrelik V6 turbo dizel motor, A4 motor gamının 2.0 İt ve 3.0 İt TDI’dan sonra gelen diğer üyesi. Bu motor, tıpkı yenilenmiş 3.0 litre TDI’da olduğu gibi Euro5 normlarını şimdiden karşılıyor. Bunu nasıl başarıyor diye merak ediyorsanız cevabın 1800 bar basınca kadar dayanabilen Bosch piezo common rail enjeksiyon sistemi olduğunu belirtmemiz gerekir. 190 bg güç üreten bu motor, 400 Nm gibi yüksek bir tork değerini de 1400 devirden başlayıp 3250 devire kadar kesin tisiz şekilde sunabiliyor. Bir spor otomobil kadar büyüleyici değü demiştik en başın da; ancak O’dan 100 km/s’ye 7.7 saniyede çıkabilmesi A4’ün kötü ellere geçmemesini ne yazık ki zorunlu kılıyor. Abartılı mı bul dunuz? Renault Clio RS, 0-100 km/s’yi 6.9 saniyede tamamlıyor; gerisini siz düşünün. 226 km/s’lik son hızını ise hiç söylemiyoruz.
Motorun performansı gerçekten de orta sınıf bir dizel için yeterince iyi. Tabii bu konuda en büyük sorumluluklardan biri şanzımana bırakılmış. Audi bu yüzden yeni A4’te kullanılacak şanzımanlar üzerine özel bir çalışma yapü. Öncelikle manuel şanzı manı baştan aşağı yeniledi. 6 ileri tiptronic ve multitronic CVT şanzımanlara ise birta kım eklemeler yapmayı uygun gördü. Test otomobilimizde bulunan 8 ileri Multitronic CVT şanzıman içinse ne söylemek gerekir büemiyorum? Vites geçişlerini hissetmek için steteskop kullanmak zorunda kalmadık ama sürücü koltuğunun altında neler olup bittiğine dair hiçbir ipucu da alamadık. Geçişler net, çok hızlı ve tam olması gerek tiği gibi.
Peki ya dinamikler? Yeni Audi A4 Sedan, önceki nesillere göre geliştirilmiş dinamik sürüş özellikleriyle kendini gösterebilmeyi hedeflemiş ve bunu da başarmışa benziyor. Yeni modelde ağırlık dağılımını 40:60 ora nında ayarlayan Audi mühendisleri, önden kayma problemini minimuma indirmek için diferansiyel ile debriyaj sisteminde yer değişikliği yaparak ön aksı 154 mm öne doğru çekmişler. Hatta otomobilin akü sünün bagaja taşınması bile ideal ağırlık dağılımının elde edilmesine ayrıca katkı
sağlamış.
Audi Dinamik Direksiyon Sistemi yeni nesü A4’lerin en çok konuşulacak donanım larından biri. Bu sistem sayesinde düşük hızlarda sürücü daha yüksek güç desteği alabiliyor ve direksiyonun oranlan sistem tarafından değiştiriliyor. A4’le yapacağınız herhangi bir manevrada tam sol ya da tam sağ için üa tur çevirmek yeterli. ESP ile de bağlantı içinde olan sistem A4’ün sürüş dinamiğini analiz ederek sürüş limitlerine yaklaşıldığında otomobilin davranışlarıyla ilgili dataları gönderiyor. Örnek mi? Audi A4’le ani bir yön değişikliğinin ardından daha keskin bir dönüş yapmaya yeltenir-seniz, direksiyon bu eğilimi azaltmak için gerekli yönde küçük düzeltmeleri kendi yapıyor. Audi’nin iddiasına göre sistem deneyimli bir ralli pilotunun bile tepki vere meyeceği kadar kısa sürede devreye girebi liyor. Bunu hissedebilmek elbette mümkün değil ancak A4’ün direksiyonunun gerçek ten de tepkili ve hisli olduğu bir gerçek.
Bir başka yemlikle devam ediyoruz. ACC yani radar destekli uyarlanabilir hız sabit-leme sistemi bundan böyle A4’te kullana bileceğimiz oldukça efektif bir sürüş destek sistemi. 30 km/s ile 200 km/s arasında seç tiğiniz herhangi bir hızda otomatik olarak mesafe kontrolünün yapılmasını sağlayan sistem özellikle de şehir içinde ağır ama akı cı bir şekilde ilerleyen trafik için adeta biçil miş kaftan. Önünüzde herhangi bir araç varken sistemi devreye alın ve ayaklarınızı pedallardan geri çekin. Tekyapmanız gere ken direksiyonu kontrol etmek hepsi bu.
Almanya’nın teknoloji şovu devam edi yor. Audi Side Asist (Yan Destek Sistemi) de çalışma prensibini akıllı radar teknolojisin den alan bir başka yenilik. Şerit değiştirme ler için tasarlanan sistem, otomobilin yanın da ve arkasında 50 metrelik bir menzili tarayarak olası tehlikeleri en aza indirgemeye çalışıyor. Audi Lane Asist (Şerit Destek Sistemi) ise 65 km/s’nin üstündeki hızlarda aracın seçilen şeridin dışına kontrolsüz çıkma eğilimi gösterdiği durumlarda sürücüyü uyaran bir diğer sistem.
Bütün bu sistemler, sürücüyle sürekli olarak iletişim halinde olan, interaktif yapısını her daim hissettiren bir otomobile aitti. Yeni Audi A4 kesinlikle üzerinde çok çalışılmış bir otomobil olduğunu bizlere gösterdi. Hızlanmasıyla yeterince güçlü olduğunu, donanımlanyla ne kadar gelişmiş bir teknolojiyi kullandığını ve sürüş dinamiğiyle kabiliyetini bizlere gösterdi. Gerçi üzerindeki pek çok donanım A8’den buraya entegre edildiği için A4’ün kısmen de olsa hazıra konduğunu ve şanslı bir model olduğunu da söyleyebiliriz. Burada tek bir problem öne çıkıyor. Audi A4 2.7 TDI Multitronic’in satış fiyatı 70.110 Euro’dan başlıyor ancak test otomobilimizde bu fiyatın neredeyse yansına yaklaşan değerde (29.270 Euro) zengin bir opsiyon listesi bulunuyordu. Bir başka deyişle 100 bin Euro’ya orta sınıfta çok gelişmiş özellikleri olan bir sedan mı tercih etmeliyiz yoksa aynı paraya satılan üst orta sınıf (örneğin A6 3.2 FSI Quattro Tiptronic) bir modeli baz haliyle almayı mı düşünmeliyiz. Mantığınız A6’ya işaret ediyor olabilir ancak benim fikrim neredeyse A6 gibi geniş olmaya çalışan ve bunu sürücüsü dahil tüm yolcularına hissettiren böyle bir otomobili tercih etmekten yana olacaktır. Sessiz, teknolojik ve yeterince büyük. Daha fazla bir şey istemeye gerek var mı?

a6
a6