Etiket arşivi: Chevrolet Kalos HB

Chevrolet Kalos HB

Fiyatına dikkat!
Türkiye’ye 2000 yılından itibaren Sanko Otomotiv ithaledilmeye başlanan Daewoo, global pazarlarda yaşadığı pazarkaybının ardından, General Motors tarafından satın alındı.Bu satışın ardından yapılanma sürecine giren firma, yeni modelleriniTürkiye ve Doğu Avrupa ülkelerinde Chevrolet markası adı altındasatışa sundu. Büyük hacimli motorları, heybetli görüntüleriylebilinen Chevrolet otomobilleriyle karşılaştırılamayacak özellikleresahip bu otomobillerin Türk tüketicisinden nasıl bir tepkigöreceği meçhul… Fakat mart ayı satış rakamları (Türkiyepazarı ithal otomobil satışları ilk 10 içinde) firmanın yüzününgüleceği yönünde sinyaller veriyor.
İtalyan tasarımcı Giugiaro tarafından çizilen Kalos dünyapazarlarında 2002 yılından beri satılıyor. Türkiye’ye 1.2litre 72 HP ve 1.4 litre 94 HP motor seçenekleriyle ithaledilen modelin yurt dışında 1.6 litre 106 HP’lik bir versiyonudaha bulunuyor.

Avrupalı çizgiler
Kalos’un hatları Avrupalı bir tasarımcıyla çalışıldığınınkanıtı gibi… Ön farların altına yerleştirilen ince bir şeritşeklindeki sinyal lambalarıysa Amerikan otomobillerini çağrıştırıyor.Ön tasarımda bunun dışında klasik bir tasarım hakim. Radyatörızgarasının üzerine kromajlı bir bantla birlikte konumlandırılanChevrolet logosuysa ilgi çekiyor. Yandan görünümü Toyota Yaris’iandıran aracın arka kısmında köşeli bir tasarım hakim. Büyükbir çokgeni andıran stop grubunun tampona doğru uzanan bölümüoldukça şık durmuş. Kalos 3880 mm’lik boyuyla sınıfının iddialımodellerinden olan VW Polo (3897 mm) ve Ford Fiesta’dan (3917mm) kısa. Ancak Opel Corsa (3839 mm), Honda Jazz (3836 mm),Fiat Punto (3865 mm), Hyundai Getz (3810 mm), Peugeot 206’dan(3822 mm) uzun.
Resim
Kalite sınırda
Kalos’un iç mekanı Uzakdoğulu bir araç olduğu hissettiriyor.Orta konsolun büyük bölümünde kullanılan malzeme kalitesisınıfının standartlarını karşılayacak düzeyde. Fakat bardaklığınyerleştirildiği bölümdeki plastik çapaklarının bulunması işçiliğinçok da iyi olmadığını gösteriyor. Otomobilin orta konsolununen üstüne dijital saat yerleştirilmiş. Dijital saatin çevresindegösterge tablosunda görmeye alıştığımız uyarı ışıkları bulunuyor.Havalandırma ızgaralarıysa daha aşağıya konumlandırılmış.Ortadaysa müzik sistemi ve klima kumandaları bulunuyor. Enalttaysa sırasıyla bardak koyma gözü, küllük ve çakmak bulunuyor.Ön konsolun çift renkli oluşu iç mekanın ferah olmasını sağlıyor.Kalos’un 220 litrelik bagaj hacmi rakiplerinden küçük. Ancakarka koltukların yatırılmasıyla hacmini yükseltmek mümkün.

Gücüyeterli
Kalos’un kaputunun altında General Motors tarafından geliştirilen1.4 litrelik E-tec bir motor kullanılıyor. Opel Corsa’da dakullanılan bu motor 6200 d/d’de 94 HP güç, 3400 d/d’de 130Nm tork üretiyor. Corsa’daki motorun maksimum gücüyse 90 HP’ydi.Kağıt üzerindeki rakamlara karşın etkileyici bir performanssunmayan Kalos, 0’dan 100 km/s hıza 12.1 saniyede erişti.Aracın son hızınıysa 180 km/s olarak ölçtük. Otomobilin makulperformans sunmasının sebebi ekonomi amacıyla uzun seçilenvites oranları. Bu özellikler sollamalarda daha rahat hissediliyor.Sollama manevralarını güvenli tamamlamak için vites düşürmekşart. Testimiz süresince 100 km’de 7.6 litre kurşunsuz benzintüketen Kalos, 45 litrelik deposuyla 592 km’lik menzile sahip.

Yana çok yatıyor
Kalos geniş iç mekanı ve Avrupalı çizgileriyle ilgi çekebilecekbir otomobil. Yumuşak süspansiyonun kullanıldığı araç hızlıvirajlarda fazlasıyla yana yatıyor. Bu yana yatma tedirginlikyaratacak düzeyde olmasına karşın otomobilde ciddi anlamdaherhangi bir yol tutuş problemi bulunmuyor. Ancak direksiyonsisteminin hassasiyeti çok zayıf. Yol durumu ile ilgili sürücüyübilgilendirmiyor. Aracın bir diğer önemli sorunuysa frenler.Dozlama hissi zor olan frenler testimiz süresince pek güvenvermedi. 100 km/s hızla giderken yaptığımız ani frende Kalos’u42 metrede durdurduk. Bu mesafe artık uzun sayılıyor