Etiket arşivi: Karbon Elyafla Otomobiller Hafifleyecek

Karbon Elyafla Otomobiller Hafifleyecek

Karbon Elyafla Otomobiller Hafifleyecek

Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin bu sektörde söz sahibi olabilmesi için devletin gerekli düzenlemeyi yapmasını istedi. Sektörün önümüzdeki dönemde daha da önem kazanacağına işaret eden Yılmaz, ‘Karbon elyaf, çelikten daha hafif ve 3.5 – 4 kat daha güçlü. Karbon elyafın otomotivde metal aksam yerine kullanımıyla yakıt tasarrufu ve enerji kullanımında daha fazla kazanım elde edilecek’ dedi.

Türkiye’nin Detroit’i olarak nitelendirilen Bursa’da, otomotiv sektörünün daha karlı yatırım yapması için gelişen karbon elyaf sektörünün tanıtımı yapıldı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) hizmet binasında gerçekleştirilen ‘Sıradaki Endüstri Devrimi ve Türkiye’nin Fırsatları: Kompozit & Karbon Elyaf’ konulu panel öncesi, geçen temmuz ayında Yalova’daki karbon elyaf tesisleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Aksa’nın Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, basın mensuplarına sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yılmaz otomotiv, denizcilik, bina güçlendirmesi, rüzgar tribünü kanatlarının üretimi ve basınçlı kap endüstrisinin Türkiye’nin karbon elyaf takviyeli kompozit endüstrisinde öncelikli olarak gelişmesini öngördüklerini kaydetti.

Önümüzdeki yıllarda ve cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıldönümüne kadar hangi alanlara yatırım yapılacağınına ilişkin bir bildiri hazırlandığını açıklayan Yılmaz, ’10 tane alanda yatırım yer alıyor. Bilgisayar, gen teknolojileri gibi birçok alan var. Bunların içinde ileri teknoloji malzemeler de yer alıyor. Bunlar da geçmişte kalan metallerin olduğu çağda bunların yerini kompozit malzemeler olacak. Bu malzemeler henüz tüm dünyada emekleme safhasında. İşte bu dönemde bizim ülkeye zaten dünyada sayılı olan kompozitlerin en önemli hammaddelerinden olan karbon elyafın getirilmesini anlatmalıyız’ diye konuştu.

ÇELİKTEN 5 KAT HAFİF, 4 KAT DAHA GÜÇLÜ

Bu malzemelerin, dünya genelinde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkede 10 tesis tarafından üretildiğine dikkat çeken Yılmaz, karbon elyafı çelikten ayıran en büyük özelliğin, 5 kat daha hafif, yaklaşık 4 kat daha güçlü olması olduğunu belirtti. Aksa Genel Müdürü Yılmaz, bu malzemelerin hava koşullarına göre paslanma, erime, eğilme, yaşlanma gibi bir sorunu olmadığını da bildirdi. Yılmaz, daha dayanıklı olan bu malzemelerin yakın dönemde herkesin hayatına gireceğini kaydetti. Yılmaz uzay, hava ulaşımı, basınçlı kaplar, ulaşım, evlere giden tüplere kadar kompozit malzemelerin kullanacağının altını çizerek, örneğin kompozitten yapılmış bir basınçlı tankın çelik gibi infilak etmediğini ve şarapnel gibi her tarafa mermiler yağdırmadığına dikkat çekti.

Karbon Elyafla Otomobiller
Karbon Elyafla Otomobiller

YAKIT AZALACAK, ENERJİ ÜRETECEK

Bu malzemelerin otomotivlerdeki metal aksam yerine kullanılmasıyla ağırlıkları da düşürdüğünü vurgulayan Mustafa Yılmaz, ‘2 tonluk otomobiller kompozit kullanımıyla bir tona düşecek. Böylece yakıt tüketimi azalacak. Bütün bunlar bizim hayatımızı kolaylaştırmaya yönelik olacak. Rüzgar gülleri de yenilebilir enerji üretiyor. Bunlar kompozit malzemelerden, karbon elyaftan kullanılarak yapılacak olursa pervanelerin boyları 60 metre üzerine kadar çıkabilecek. Saniyede 7 metrenin altında kullanılmayan rüzgar güllerinin hızı, bu malzeme kullanıldığında saniyede 4 metre rüzgar hızlarında dahi hala elektrik üretimine olanak sağlayacak. Yılda 8 bin 766 saat olduğunu düşünürsek, çalışılacak zamanı arttırır. Küçükler 4 bin saat çalışıyorsa bu mutlaka 5 bin saat çalışacaktır. Kayak malzemelerinde de kullanılması halinde ağırlıkları 3 kat azalıp, daha hızlı olmalarını sağlayacak. Deprem kuşağında yaşayan bir ülkeyiz. Uygulama metotlarına uygun bir şekilde bunların tamir edilmesi lazım. Taşıyıcı kolonları yara bandı sarar gibi sarıyorsunuz Yukardan yandan yediği tazyikten kolon kırılsa patlayıp dağılamadığı için hala taşıma özelliğini gösteriyor’ diye konuştu.

‘MARMARA BÖLGESİ’NDE KÜMELENME GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR’

Karbon elyafın emekleme döneminde olduğunu yineleyen Aksa Genel Müdürü Yılmaz, ‘Dünyada 1.5 milyar ton çelik, 800 milyon ton alüminyum kullanılıyor. Karbon elyaf daha 40 bin tonda. Öyle bir gelişecek ki onun gelişme hızına şimdiden bunu doğru planlamamız lazım. Silikon Vadisi gibi üretim üssü gibi bir yapılanma yapılabilir. Bu kümelenme üreticilerin yoğun olduğu Marmara Bölgesi’nde gerçekleştirilebilir. İstanbul, Bursa, Bilecik, Adapazarı, İzmit gibi hem otomotiv endüstrisi çok gelişmiş, hem de endüstride ileride olan bir yer’ dedi.

‘ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTTIRACAĞIZ’

Aksa olarak kriz döneminde araştırma ve geliştirmeye yöneldiklerini anlatan Yılmaz, bu dönemde 226 yeni istihdam sağladıklarını kaydetti. Bin 500 olan üretim kapasitelerini arttıracaklarını dile getiren Yılmaz, 3 bin 500 tonluk kapasiteye ulaşacaklarını sözlerine ekledi.