Etiket arşivi: Üretimi

Otomotiv Üretimi Yüzde 51 Arttı (otomobil)

Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, Mayıs ayında toplam 100 bin 987 adet araç üretildi. Bu yıl Ocak-Mayıs döneminde 456 bin 992 adet araç üretimi gerçekleştiren otomotiv sanayi firmaları, aynı dönemde 257 bin 822 otomobil, 173 bin 640 kamyonet, 5 bin 111 minibüs, 5 bin 104 büyük kamyon, 2 bin 51 otobüs ve 941 midibüs üretimi yaptı.

Traktör üretimi de 11 bin 364 adet olarak gerçekleşti. Geçen yıl Ocak-Mayıs aylarında ekonomik kriz nedeniyle 310 bin 506 araç üreten otomotiv firmaları, bu yıl aynı dönemde üretimi yüzde 47 artırdı. Mayıs ayı üretimi de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 yükseldi.

Otomotiv sanayi firmalarının geçen ayki toplam kapasite kullanımı yüzde 78 oldu. Bu yılın 5 ayındaki toplam kapasite kullanımı ise yüzde 70 olarak gerçekleşti. Bu yıl Ocak-Mayıs döneminde kapasite kullanımı hafif araçlarda yüzde 73, otobüste yüzde 58, traktörde yüzde 60, midibüste yüzde 18 ve kamyonda yüzde 28 olarak gerçekleşti.

Otomobilde; bu yılın ilk beş ayında 139 bin 636 araç üreten Oyak Renault yüzde 54’lük payıyla üretimde ilk sırayı aldı. İkinci sırada 51 bin 57 araç üreten Tofaş, üçüncü sırada ise 33 bin 177 araç üreten Toyota Türkiye yer aldı.

ÜRETİM VE İHRACAT LİDERİ OYAK RENAULT

Bu yıl Ocak-Mayıs döneminde 456 bin 992 adet araç üretimi gerçekleştiren otomotiv sanayi firmaları, aynı dönemde 335 bin 951 adet araç ihracatı gerçekleştirdi. Geçen yıl aynı dönemde 222 bin 121 adet olan toplam araç ihracatı, bu yıl yüzde 51 arttı. Bu yıl Ocak-Mayıs döneminin üretim lideri olan Oyak Renault, 117 bin 116 adet araç ihracatıyla ilk sırada yer aldı. 92 bin 107 araç ihracatıyla Tofaş ikinci sırayı, 65 bin 904 araçla Ford Otosan ise üçüncü sırayı aldı. Toyota Türkiye de aynı dönemde 30 bin 984 araç ihracatıyla dördüncü sırada yerini aldı.

AA

Otomotiv Üretimi Yüzde 46 Arttı (otomobil)

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) toplam otomotiv üretiminin Mayıs  ayında yüzde 13 artışla 98,192 adete yükseldiğini, kısmen baz etkisinden kaynaklanan ihracattaki artışın üretimi desteklemesiyle beş aylık üretimin yüzde 46 artışla 445,628 adete ulaştığını açıkladı.

OSD’nin açıkladığı verilere göre, otomobil üretimi Mayıs ayında yüzde 9.1 artışla 57,433 olurken, beş aylık üretim yüzde 34 artışla 257,822 adet olarak gerçekleşti.

Ticari araç üretimi ise Mayıs ayında yüzde 18 artışla 40,759 adet olurken, Ocak-Mayıs döneminde üretim yüzde 66 artarak 187,806 adet oldu.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2010 yılı Ocak-Mayıs döneminde üretim ile birlikte ihracatın bir önceki yıla göre yüksek oranda artmış görüntü vermesinin kısmen “baz etkisi”nden kaynaklanmasına rağmen üretimdeki artışa süreklilik kazandırdığını açıkladı.

OSD toplam pazarın beş ayda yüzde 3 büyüyerek 226,000 düzeyinde gerçekleştiğini belirtirken, toplam ihracatın Ocak- Mayıs döneminde yüzde 52 artışla 331,260 adet olduğunu duyurdu.

Önen, otomobil satışlarında talep artışının süreklilik kazandığını belirterek, Mayıs ayında talepteki hareketliliğin firmaların yapmış olduğu kampanyalar ve kısmen rahatlayan kredi piyasaların olumlu etkisi ile pazarın 2010 yılının Nisan ayına göre yüzde 11 artış sağladığını ifade etti.

Önen, 2010 yılındaki gelişmelerin genel olarak olumlu yönde devam ettiğini belirterek, özellikle midibüs ve otobüs gibi yolcu taşıma araçlarında talep daralmasının arttığına dikkat çekti.

Otomobil pazarının Ocak-Mayıs döneminde yüzde 3 düşüş gösterdiğini belirten Önen, 2009 yılı Mayıs ayının ÖTV indirim dönemi içinde satışların en yüksek olduğu ay olduğuna dikkat çekerek yıldan yıla düşüşün sebebinin bu olduğunu belirtti.

Hafif ticari araç pazarında aylık talep artışının düzenli olarak devam ettiğini açıklayan Önen, “Nisan ayında ağır ticari araç pazarında başlayan hareketliliğin Mayıs ayında da devam etmesine bağlı olarak Ocak-Mayıs döneminde ağır ticari araçlar pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttı” dedi.

YILIN KALANINDA YAVAŞLAMA BEKLENTİSİ
Oyak Yatırım Analisti Cemal Demirtaş sonuçları değerlendirdiği araştırma notunda, “Çok düşük baz dönemi etkisinden kaynaklanan ilk çeyrekteki çok güçlü büyüme gözönüne alındığında, üretim ve ihracat büyümesinde Nisan ve Mayıs aylarında yavaşlama gözlemliyoruz. İhracat pazarlarında teşviklerin bulunmaması nedeniyle ihracatta gelecek birkaç ayda yavaşlama bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde ve yılın geri kalanında yurtiçi pazar ve ihracat pazarlarında daralma öngörüyoruz” dedi.

Demirtaş, Ford Otosan’ın ihracat hacminin yüzde 51 artışla 15,300adete, Tofaş’ın ihracat hacminin ise yüzde 8 artışla 15,200 adete yükseldiğini ekledi.

Uçan Arabanın Seri Üretimi Türkiye’de Yapılacak (otomobil)

Planet Green Şirketi sahiplerinden Hüseyin Kızanlıklı ile Amerika’daki ortağı Kaya Boztepe, “Uçan Araba” projesinin seri üretimini Türkiye’ye getiriyor.

Amerikan Terrafugia şirketi ile seri üretim konusunda uzun bir uğraştan sonra  gerekli anlaşmaların imzalandığını belirten Boztepe, “Yüzyılın projesi Türkiye’de gerçekleşecek” dedi.

Amerikan Terrafugia şirketi tarafından geliştirilen ’transition’ adlı uçan  araba, karada ve havada gidebiliyor. Satış fiyatı yaklaşık 200 bin dolar olacak uçan araba havalanabilmesi için 50 metrelik bir yol, park edebilmesi için ise  4-5 metrelik bir alanın yeterli olduğu ifade edildi.

Karada saatte 200 kilometre hız yapan aracın, havada 220 kilometreye ulaştığını belirten uzmanlar, bir düğme ile kanatlarını açarak uçak moduna geçen aracın tek motorla çalıştığını açıkladılar.

Normal benzinle bir araba gibi kullanılabilen, yolcu ve kargo taşıması dışında ilk yardım ve acil kurye gibi konularda yepyeni bir çığır açması düşünülen uçan arabanın son derece az yakıt kullandığı, hangar ve yüksek bakım masrafları ile havaalanına iniş sonrası ulaşım gibi problemlerini de tamamen ortadan kaldırdığı belirtildi.

Kanatları açılarak çok kısa mesafelerde inis, kalkış yapabilen ve küçük bir araba ağırlığında olan uçan araba’nın üretiminin de Türkiye’de yapılmasının planlandığı, konuyla ilgili ilk çalışmaların Haziran ayı içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

YÜZYILIN PROJESİ TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞECEK

Konuyla ilgili açıklama yapan Boztepe, “Bizim için son derece heyeca verici bir durum. İlk 200 adet uçan arabayı Amerika’da, daha sonra seri üretimi Türkiye’de düşünüyorduk ancak gelen inanılmaz talepler sonucu, direk olarak seri üretimi Türkiye’ye almayı düşünüyoruz. Bu Türkiye için hem büyük bir kazanç, hem de dünya çapında bir reklam olacaktır. Otomotiv, makina ve montaj sanayileri olarak zaten gittikçe daha çok itibar kazanan Türkiye, böylece bir ilke daha imza atmış olacak. Konuyla ilgili görüşmeler yaparak bu hafta içerisinde bir ön çalışma başlatacağız” dedi.

Uçak hakkında teknik bilgi de veren Boztepe, önden çekişli normal 4 silindirli 2000 cc. motorlu bir araba gibi kullanımı son derece kolay olan aracın normal bir uçak olmanın ötesinde, son derece kısa mesafelerde iniş ve kalkış yapabilmesinin artı özellikleri arasında yer aldığını ifade etti. Boztepe şöyle devam etti: “Uzun mesafeleri 200 km’ye yakın bir süratle kat edebiliyor ve en önemlisi, havaalanları dışında araziye iniş ve kalkış yapabiliyor. Hangarlarda yüksek masraflarla bekletilmek yerine indiğiniz yerden araba olarak gideceğiniz yere karadan hareket edebiliyorsunuz. Hava’nın yoğun sis, yağmur gibi elverişsiz olduğu durumlarda beklemenize gerek yok, karadan gidebiliyorsunuz. Havaalanına indiğinizde araba veya taksi beklemenize gerek yok, bir düğmeyle 30 saniyede açılan ve kapanan kanatları hareket ettirip gideceğiniz yere devam ediyorsunuz.”

Milliyet Otomobil