2.El Araba

Yurdumuzda genel kesim olarak yüzde 75 bana göre ikinci el tercih ediliyor diye düşünüyorum.Nasıl ki her marka modeli yapan üreticilerin keni araçları için belirledikleri bir fiyat varsa bu araçların ikinci el olaraktanda ikinci etapta ilk kullanım yakit düzeyi konfor fiyat ve parça fiyatlarına göre her araba zamanla iyasada ikinci el fiyatı ortaya çıkıyor.Herkese kazasız belasız şöfürlük yapmasını diliyorum dikkatimi çeken bir kaç haberide yayınlıyorum

İkinci el araçların noter kanalıyla satışına ilişkin yönetmelikte düzenlenen, araç plakasının değiştirilemeyeceğine ilişkin hükmün kaldırılması, ikinci el oto piyasasında olumlu karşılanırken, yeni sistemin henüz oturmaması yüzünden baharla birlikte gelen hareketliliğin yavaşladığı bildirildi.

Bursa İkinci El Oto Galericileri Çarşısı (Oto-Koop) Başkanı Sebahattin Seyit, ikinci el araç satışlarında tescil işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin uygulamanın 1 Mayıs’ta başladığını anımsatarak, yeni uygulamanın hem satan hem de alan için büyük kolaylık getirdiğini söyledi.

Seyit, zaman ve gider açısından da kolaylık ve tasarruf sağlayan uygulamanın, bugün için noterler ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasındaki veri alış-verişinde yaşanan sistem uyuşmazlığı yüzünden büyük zaman kayıplarına yolaçtığını vurguladı.

Devir işlemi yaptırmak isteyen vatandaşların, noterlerde uzun sürebeklemek zorunda kaldıklarına dikkati çeken Seyit, “Sistemdeki sorun, vatandaşınnoterlerde uzun süre beklemesine yol açıyor. Bu yüzden alım satım işleminierteleyenler var. Sistemdeki ağırlık, bahar hareketliliğini de yavaşlattı” dedi.

“Pert” araçlara dikkat

Seyit, sigorta şirketlerinin pert araçları yaptırdıktan sonra tekrar piyasaya sürdüğünü iddia ederek, bu araçların bir şekilde ikinci el piyasasında döndüğünü belirtti.

İkinci el oto galericilerinin bir şekilde edindikleri bu araçları satmakta zorlandıklarına işaret eden Seyit, “Sigorta şirketleri satıyor ama bu araçlara bir daha sigorta yapmıyor. Banka da kredi vermediği için galericiler satamıyor” dedi

İkinci elde fiyatlar

Piyasada sıfır otomobil stoklarının az olması ya da ileri tarihe gün verilmesi otomobil almak konusunda kararlı olan tüketiciyi ikinci ele yönlendiriyor. İkinci el fiyatları da stokların azalması nedeniyle yükselişe geçti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Otomotiv Meclisi Başkanı Yüksel Mermer, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ikinci el piyasasının şu andaki en önemli gündeminin galerilerin şehir dışına taşınması ve galericiliğin de meslek haline getirilmesi olduğunu söylemişti. Ancak piyasa son günlerde yapısal sorunlarından çok araç bulma ve artan araç fiyatlarıyla meşgul. Geleneksel olarak 0 km’de belli tipte araçların satıldığı ve bu araçların da süreç içinde ikinci el piyasasına yönlendiği düşünülürse zaten piyasada yeterli araç çeşidi ve stoğu yok. Sorunlara rağmen, Türkiye’de ekonomik çap olarak ciddi boyutu olan bir ikinci el piyasası var. Otomotiv şirketleri 2010 yılının özellikle ilk yarısının çok durgun geçeceğini tahmin ediyorlardı. Buna temel gerekçe olarak da 2009 yılında yapılan indirimlerin 2010 alımlarını da öne çekmiş olabileceği öngörüsüydü. Bu yüzden neredeyse tüm şirketler 2010 yılı için stoklarını minimum düzeye indirdi. Ancak öngörüler tutmadı ve yılın ilk döneminde otomobil satışlarında geçen yılla aynı düzey tutturuldu. Böyle olunca da piyasada neredeyse otomobil kalmadı. Otomobil satın almaya yönelenler sonraki aylara tarih alınca doğal olarak ikinci ele yöneldi. İktisattaki, talebin artıp arzın aynı kalması durumunda fiyatın artması prensibi devreye girince doğal olarak ikinci el fiyatları da yükseldi. Zaten Türkiye’de geleneksel olarak ikinci el otomobil piyasası, 0 km araçların toplam satışından yaklaşık 1.5 kat daha fazla olduğu varsayılıyor. 0 km’de tahminin üzerindeki satış adedi ikinci eli de doğal olarak hareketlendirdi. Piyasada yeterince uygun, istenen tipte araç olmaması ikinci elde de fiyatların yükselmesine neden oldu. Beklemek istemeyen ve hemen otomobiline binmek isteyen tüketiciler için iyi bir seçenek olan ikinci el otomobiller, artan talep nedeniyle el yakmaya başladı. İşin bir de satıcılar boyutu var. Otomobilini satmak isteyenler ya da elinde daha uygun fiyata otomobil alıp, elinde kalan ikinci el otomobil esnafı fiyatların artmasından memnun. Alışılagelmiş fiyat ortalamasının üzerinde fiyatla otomobillerini satanlar talebin artmasıyla daha fazla gelir elde etmiş oldu.

İkinci el pazarında sorunları

Yılda 1.5 milyon aracın el değiştirdiği ikinci el pazarı bir türlü istenen düzeyde derinleşemiyor. Araç parkının zayıflığı bir yandan devam ederken, yapısal sorunlar da sektörün gelişmesinde engel.

Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan ve nüfusuyla da dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Türkiye, aynı zamanda çok önemli bir otomotiv üretim merkezi. Her ne kadar önemli bir üretim söz konusu olsa da Türkiye’nin otomotiv pazarı hiçbir zaman yer aldığı Avrupa ortalamalarını yakalayamıyor. 0 km pazarının yeterince derin olamaması doğal olarak ikinci el pazarının da yeterince derinleşememesine neden oluyor. Yaşlı araçları özendiren vergi oranları, 0 km araç pazarının gelişmesinin önünde en önemli etken. Ancak Avrupa’nın en yaşlı araç parklarından birine sahip olan Türkiye’nin halen doğru bir hurda mevzuatı çıkartamaması gibi konular da 0 km pazarının yeterli seviyeye ulaşamamasına ve doğal olarak ikinci el pazarının da beklenen noktaya gelememesine neden oluyor. İkinci el pazarının yalnızca yeterli araç parkının olmaması gibi sorunları bulunmuyor. İkinci el araç alıp-satmak için herhangi bir sertifi kasyon bulunmuyor. Yani her önüne gelen, galerici konumuna gelebiliyor. Kimliği ve yaptığı iş belirsiz kişiler sektörde her zaman kötü imaja neden oluyor. Bu da sadece ikinci el araç işinde olan esnaf için haksız rekabet ve sektörü için güvensizlik oluşturuyor. Güvensizliği yaratan önemli nedenlerden biri de Türkiye’de ikinci el envanterinin net olarak ortaya çıkartılamaması. Distribütörlerin acil olarak bir araya gelip bu verileri paylaşarak, tüketicileri bilgilendirme sorumluluğu da  bulunuyor. Nihayet güvensizliğe neden olan konulardan biri de sigorta sistemindeki bilgi ve envanter eksiği. Araçlarla ilgili geçmişe dair bilgilere ulaşmak halen zor ve karmaşık. Türkiye’de yaygın olarak kilometrelerle oynanıyor. Son 10 yılda internet de hızla gelişti. Ancak internet pazarı geliştirmekten çok, fiyat hakkında bir tür borsa işlevi görmesinin ötesine gidemedi. Tüketicideki güvensizlik farklı noktalardaki iki kişinin alım-satım için birbirine güven duymasının önüne set çekiyor.

2.El Araba” hakkında 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir