Audi, 20-28 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Şanghay Otomobil Fuarında, “crossover” sınıfında yeni bir çalışmasını sergileyecek. Audi, araçlarının kompakt bir spor otomobil tasarımı ve dinamizminin, 4 kapılı bir arazi taşıtının çok yönlülüğü ve ferahlığı ile birleştiği noktada olduğunu ifade ediyor.
Tipik Audi tasarımındaki Cross Coupe quattro, “sıvı gümüş” renginde. 20 inçlik jantların gövdesine oranı, aracın mevcut arazi taşıtı kabiliyeti potansiyelini yansıtıyor. Açılabilir kumaş tavanı yolcularına hem fazladan kafa mesafesi sunarken, açıldığında taze hava sağlıyor…
Audi tarafından tepeden tırnağa yenilenen ve ilk kez Eylül ayında dünyaya tanıtılan A8, ülkemizde de görücüye çıktı.
Alman otomoil üreticisinin amiral gemisi A8, geliştirilen tasarımı ve donanımıyla sürüş keyfini doruğa çıkarıyor.
Tasarım
Geleneksel Audi tasarımının ana hatlarına sadık kalınan A8’de otomobili önceki modellerden ayıran en önemli özellik, aracın daha yuvarlak hatlara sahip olması.
Bununla birlikte boyutlarında da radikal bir değişikliğe gidilen yeni nesil A8, eski nesillere oranla inceltilen ön kısmı, bombeli çatısı ve yere yakın oluşu sayesinde coupe bir otomobil görünümü kazanmış.
Yenilenen ön ızgara aracın güçlü motorunu ve sportif kimliğini ön plana çıkarmak için yeniden tasarlanırken, ön yüzü tamamlayan ön tampon ve sis farları bu kimliğe büyük katkı sağlıyor. Geliştirilen sinyal lambalarıyla bütünleşik ön farlar, yeni tasarımıyla otomobilin agresif yönüne dikkat çekiyor.
Aracın her tarafını saran koruma gövde rengindeki çıtaları öne çıkaran kromaj kontür çizgileri de ilk bakışta kalite hissi uyandırıyor ve otomobile kompakt bir görüntü kazandırıyor.
A8’in gövdesinin içine saklanan arka farları köşeli hatlarıyla kompakt kimliği açıkça ortaya koyarken, gövde rengi tampona gizlenen ve otomobilin agresif yönünü öne çıkaran iki adet egzoz borusu da arkadan gelen taşıtlara uyarı niteliğinde…
5.05 metre uzunluğunda, 1.89 metre genişliğinde ve 1.44 metre yüksekliğindeki otomobil, bu boyutlarıyla geniş bir iç mekanın habercisi olurken, 500 litrelik bagaj hacmiyle de dikkat çekiyor.
İç mekan
Audi A8’de sizi ilk karşılayan başarıyla seçilmiş renkler sayesinde ferahlık hissi uyandıran ve boyutları nedeniyle de oldukça geniş bir iç mekan oluyor.
Aracın gösterge paneli firmanın yenilenen diğer modellerinde de dikkat çeken sportif hatlara sahip. Ortada dikdörtgen şeklinde otomobil ve yol ile ilgili bilgileri veren yol bilgisayarının ekranı bulunuyor. Bu ekranın sağ tarafından büyük daire şeklinde hız göstergesi, sol tarafında ise devir saati yer alıyor. Hız göstergesinin sağ altındaki küçük daireden yakıt, devir saatinin sol altındaki küçük daireden ise hararet durumunu kontrol edebilirsiniz. Gösterge panelindeki daireler kromaj çerçeveleriyle öne çıkarken, ortadaki bilgi ekranından tiptronic şanzımanın hangi konumda olduğunu da görebilirsiniz. Bu bilgi ekranının altında ise cruise control sisteminin ayar düğmeleri bulunuyor. Ayrıca bilgi ekranını pusula gibi de kullanabiliyorsunuz.
Direksiyon
Aracın deri kaplama yükseklik ve derinlik ayarlı servotronik (hıza duyarlı) direksiyonu sürüş keyfini arttıran etkenlerin başında geliyor. Dört kollu direksiyonu, solda bulunan bir düğme yardımıyla her yöne doğru elektronik olarak hareket ettirmeniz mümkün.
Direksiyonun üzerinde radyo-cd kumandası, yol bilgisayarının bilgilerini değiştirmeye yarayan Mode ve sesli komut düğmeleri yer alıyor. Direksiyonun sağında bulunan sesli komut düğmesine bastığınız zaman, duyacağınız sinyal sesinden sonra CD, Radio vs. bir komutu parmağınızı bile oynatmadan sesli olarak verebiliyorsunuz.
Direksiyonun sağ yanında bulunan silecek kumanda kolunun ucundaki düğme yardımıyla yol bilgisayarının ekranındaki bilgileri değiştirebiliyor, sol yanında üztte bulunan kol yardımıyla aracın farlarıve sinyal lambalarına kumanda edebiliyorsunuz.
Direksiyonun sol alt tarafında bulunan kol yardımıyla da araç 30 km/s hızı aştığında hızı arttırıp azaltabiliyor veya sabit tutabiliyorsunuz.
Direksiyon tüm bunların yanında Formula 1’den tanıdığımız vites sistemiyle de dikkat çekiyor. Diereksiyonun arkasına sabitlenmiş kulakçık şeklindeki iki düğmeden sağdaki vites yükseltirken, soldaki vites düşürüyor.
Ön konsolun en solunda yuvalralk bir düğme bulunuyor ve bu düğme yardımıyla farları ve sis farlarını kontrol edebiliyorsunuz.
Yine elektronik cam açma kapama düğmeleri ve dış dikiz aynalarının ayar düğmesi sürücü kapısının kolçağında yer alıyor.
Kapıların altında bulunan eşya gözlerinin ise kapaklı olarak tasarlanması da sürüş güvenliğini ve konforunu arttıran etkenler arasında sayılabilir.
Orta konsol
Audi’nin gösterişli otomobilinin ahşap kaplama ön ve orta konsolu ise estetik açıdan oldukça iyi tasarlanmış. Araçta kullanılan tüm malzemeler ve işçilik de yüksek kalitesiyle otomobilin sınıfını belirliyor.
Orta konsolun en üstünde geniş havalandırma ızgaraları bulunuyor. Bu ızgaraların hemen altındaki ince bölümde en solda arka cam perdesini otomotik açma düğmesi, en sağda ise bozuk para vs. eşyaları koyabilmek için bir bölme bulunuyor.
Ortada bulunan düğmelerden ilki aracın ESP sistemini devre dışı bırakabilmek veya tekrar devreye sokabilmek için kullanılırken, diğerinin görevi araçla ilgili her türlü bilgiyi gösteren dijital ekranı gizleme veya tekrar ortaya çıkarmaya yarıyor.
Bu düğmeye dokunduğunuzda ön panelin ortasından bir ekran çıkarak yukarı doğru açılıyor. Bu ekrandaki bilgilere tiptronic şanzımanın arkasında bulunan özel bir bölümden kumanda edebiliyorsunuz.
Akıllı şanzıman
Otomobilin orta konsolu bundan sonra içeri doğru bir eğim yapıyor ve diğer tüm kontroller yine ahşap kaplama bir bölüm içinde sıralanıyor.
Ahşap kaplama bölümün en üstünde elektronik klima sistemi yer alıyor. Bu sistem otomobilin sürücü ve ön yolcu kısmının iklimini iki farklı şekilde düzenlemeye olanak tanıyor. Bu bölümün altında küllük ve çakmak yuvasını gizleyen bir kapak bulunuyor.
Bu kapağın gerisinde ise A8’in akıllı tiptronic şanzımanı dikkat çekiyor.
Bu sistemde klasik tiptronic özelliklerini yanında S harfiyle simgelenen spor sürüş konumu da bulunuyor.
Vites kolunun sol yanında küçük bir kart şeklindeki el freni ilginç tasarımıyla öne çıkıyor. Bu küçük kartı yukarı doğru çekerseniz üzerindeki kırmızı ışık yanarak el freninin çekili olduğunu bildirilor. Eğer aşağı doğru itecek olursanız ışık sönecek ve dolayısıyla da el freni inmiş olacaktır.
Vites kolunun sağ yanında ise parmak izi tanıyan bir sistem bulunuyor. Bu sistem sayesinde önceden kaydettiğiniz parmak izinizi tanıyan otomobil anahtar olmaksızın çalışabiliyor. Ayrıca kapıların dış açma kolları üzerinde bulunan küçük bölümler de yine parmak izini tanı… ana bilgisayara iletiyor.
MMI Terminali
Vitesin arkasında ise aracın MMI Terminali adı verilen en önemli bölümü bulunuyor. Buradaki bölümde ortada yuvarlak bir düğme ve bu düğmenin çevresinde yön tuşları bulunuyor. Bu tuşların çevresini ise kumanda butonları sarıyor.
Bu bölümde otomobille ilgili herşeye kumanda edebiliyor ve yaptığınız değişiklikleri orta konsolun üstünde bulunan açılır-kapanır bilgi ekranı aracılığıyla takip edebilirsiniz.
Kontrol düğmeleriyle Radio, CD, TV, İnternet, Telefon, Navigasyon ve otomobilin süspansiyonundan, çekişine, hızına kadar herşeye kumanda edebilir, uydu bağlantılı TV izleyip, internete bağlanabilir ve telefon görüşmesi yapabilirsiniz.
Ortadaki yuvarlak düğme bilgisayarlarda kullanılan mouse mantığıyla hareket ederken, yön tuşları bu işlevi kolaylaştırmaya yarıyor.
Bu terminalin arkasında bulunan bölümdeki kapağı kaldırdığınızda ise iki adet bardak tutucuya ulaşabilirsiniz.
Otomobilden telefon konuşması yapmak isterseniz, öncelikle orta kol desteklerinden sağdakinin altında bulunan telefona sim kart takmanız gerekiyor.
Orta kol destekleri kapaklı birer bölme görevi de görüyor. Aynı şekilde arka koltukların ortasında bulunan kol desteği de bardak tutucu ve tepsi görevi görebiliyor.
Akıllı koltuklar
A8’in akıllı koltukları, elektronik olarak her yöne doğru hareket ettirilebiliyor. Koltuğun bel bölümünü ve sırt bölümünü de yine bağımsız olarak hareket ettirebilmek mümkün. Aracın koltuklarının pozisyonunu hafızaya alırsanız, araç sizi bir sonraki kullanımda tanıyacak ve koltuğu size göre ayarlayacaktır.
Bu arada bagaj kapağı da tek bir düğmeye dokunarak elektronik olarak açılıyor ve yine kapağın altındaki düğme yardımıyla elektronik olarak kendi kendine kapanabiliyor.
Orta dikiz aynasının arkasında tavanda yer alan bölümde ise iç aydınlatmanın yanısıra sunroof kontrol düğmesi ile gözlük kabı da bulunuyor. Yine kapıların üst bölümünde tavanda bulunan küçük plastik bölümü dışa doğru çekerseniz, ceket vs. asmak için ihtiyaç duyduğunuz kancalara da kavuşabilirsiniz.
İç donanım
Aracın iç donanımında standart olarak, ahşap kaplama, araç telefonu, bagaj filesi, bardak tutucu ön konsolda ve arka kol dayama içinde, CD değiştirici, deluxe otomatik klima, deri vites topuzu alüminyum vites konsolu, dört kollu çok fonksiyonlu deri direksiyon simidi, elektrik ayarlanabilir ısıtmalı hafızalı yan aynalar, elektrikli ayarlanabilir direksiyon simidi, elektrikli ayarlanabilir ön koltuklar, elektrikli ön ve arka camlar, elektrokrom iç ayna, iç aydınlatma ve ışıklı makyaj aynaları, ısı yalıtımlı ön cam, ısıtmalı koltuklar (ön ve arka yan), ışıklı torpido gözü, kol dayama ön ve arka, radio ‘high’ ve 8 aktif hoparlör, velür paspas (ön ve arka), volcano deri koltuk döşeme bulunuyor.
Dış donanım
Dış Donanımda ise yin
e standart olarak, alüminyum dış şerit (tavan ve cam çerçeveleri,ön ve arka tampon şeritleri), elektrikli açılır/kapanır bagaj kapağı, hafif alüminyum alaşımlı jantlar 10 kollu dizayn 8 j x 17 ebadında, lastikler 235 / 55 R 17, park mesafe kontrol (ön ve arka), uzaktan kumandalı merkezi kilit.
Motor ve Performans
Ülkemize 3.7 lt quattro tiptronic ve 4.2 lt quattro tiptronic olarak iki farklı motor seçeneğiyle ithal edilen Audinin amiral gemisi A8, 3.7 lt versiyonunda 280 hp, 4.2 lt versiyonunda ise 335 hp güç üretiliyor.
Audi A8 4.2 quattro tiptronic V8, 1780 kilogramlık ağırlığına rağmen sekiz silindirli 4172 cc hacminde ve 335 beygi gücündeki motoruyla saatte 250 km/s sürate kolayca ulaşabiliyor ki bu hızın firma tarafından sınırlandırılan son sürat olduğu belirtiliyor.
Sıfırdan saatte 100 kilometre hıza sadece 6.3 saniyede ulaşan otomobil, şehir içinde 100 kilometrede 17.5 litre, şehir dışında ise 8.7 litre kurşunsuz benzin tüketiyor.
Her oranda kolayca devirlenen motor 3500 devirde 430 Nm tork üretiyor ve her yol şartında üstün çekiş sağlıyor.
Elektronik diferansiyel kilidine (EDS) sahip otomobil, 40 km/s hız aşıldığında otomatik olarak devreye girerek ani frenajda gücünü fazlasıyla hissettiriyor.
Genel olarak büyük gövde yapısına sahip sedan otomobillerin virajlarda zorlandığı zaman arkasını savurduğu bilinir.
A8’de ise 100 km/s hız aşıldığında bile otomatik olarak devreye giren ESP sistemi, aracın savrulmasını engelleyerek, fizik kurallarına karşı koyuyor ve her tekeri ayrı ayr
ı frenleyerek güvenli sürüş imkanı ve
riyor.
Quattro özelliğinden dolayı sürekli dört tekerden çekiş sistemine sahip araç her yol şartında yola başarıyla tutunuyor ve elektronik ayarlı havalı süspansiyon sistemi sayesinde de yoldan gelen darbeleri emerek, iç mekana yansımasını engelliyor.
Süspansiyon sistemi aracı dört farklı sürüş (otomatik, konfor, dinamik ve yükseltilmiş) konumuna göre yükseltip alçaltabiliyor.
Aracın uyarlanabilir ışık sistemi, direksiyon faz
la kırıldığında veya geri vitese takıldığı zaman otomatik olarak devreye girerek, dönebilen mekanizma sayesinde virajlarda görüş mesafesini arttırıyor.
Güvenlik
Güvenliğe büyük önem verilen A8’de standart olarak, ABS ve EBD fren sistemi, alüminyum gövde ASF (Audi Space Frame), alüminyum iç dekor, Baş destekleri (ön ve arka), ESP Elektronik S
tabilite Programı (EDL ve ASR sistemleri dahil), güvenli direksiyon kolonu, hava kalite sensörü, hava yastıkları; tam boy ön sürücü ve yolcu için ön ve arka yan hava yastıkları ve sideguard (perde), ısıtmalı silecek suyu, ilk yardım çantası ve reflektör, immobilizer ve alarm, MMI (Multi Media Interface) çok yönlü iletişim sistemi, otomatik far yıkama sistemi, otomatik hız ayarı, servotronic direksiyon, sis farları, sürücü bilgilendirme sistemi, uyarlanabilir elektronic kontrollü 4 modlu havalı süspansiyon, Xenon plus, 3 noktalı emniyet kemeri (ön), elektrikli kemer yükseklik ayarı / hafızalı, 3.fren lambası bulunuyor.
Audi Q7 büyük ve heybetli yapısıyla SUV tarzı seven kişiler için iyi bir seçenek. Fakat bazıları için bu kadar büyük bir araç da gereksiz. Bu gerçeği gören Audi, daha kompakt boyutlardaki Q5’i hazırlıyor. 2008 yılında tanıtılması beklenen Q5, BMW X3’le amansız bir rekabete girecek. Dinamik görünümüyle gözalıcı olan otomobilin ayrıca 400 HP’nin üzerinde sportif bir modelinin hazırlanması da planlanıyor. Yaklaşık uzunluğu 4.65 metre olacak otomobilde quattro dört tekerlekten çekiş sisteminin geliştirilmiş versiyonu kullanılacak.