audi S6 hakkında bilgiler


audi S6


audi S6 2011 Model


audi S6 Arabası


audi S6 Otomobili

Motor

Alman otomobil üreticisi Audi’nin kanatları altında yer alan efsane spor otomobil markası Lamborghini’nin Gallardo modelinde kullandığı ve her iki firmanın mühendislerince birlikte modifiye edilen V10 motor, S6’da da güç ve performansın garantileyici unsuru olarak karşımıza çıkıyor. ilk olarak 2005 Tokyo Otomobil Fuarı’nda tanıtılan yeni nesil S8’de kullanılmaya başlanan 5.2 litrelik silindir hacmine sahip motor, direkt benzin enjeksiyon teknolojisi FSI’yla rakip güç ünitelerinden ayrılmayı başarıyor.

Performans

S8’in kaputu altında 450 HP güç üreten yeni nesil motor, S6 için 6800 d/d’de 420 HP güç üretecek biçimde modifiye edilmiş. 3000-4000 d/d’de arasında 540 Nm tork üreten V10 motor, yüksek kalibreli bir spor otomobilin yol performansının, lüks sedan bir otomobil kavramıyla birleştiriyor. Zira 6 ileri vitesli tiptronic şanzımanla donatılan Audi S6 Sedan, 0’dan 100 km/s’ye 5.2 saniyede (S6 Avant: 5.3 sn) ulaşıyor. Direksiyondan kumanda edilebilen ve Sport moduna sahip modern ve güvenilir şanzıman sisteminin kullanıldığı S6 model ailesi, elektronik olarak sınırlandırıldığı için maksimum 250 km/s’lik son hıza ulaşabiliyor. V10 motor, rakiplerine oranla oldukça mütevazı bir açlığa sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Audi S6’yı rakiplerinden açık bir şekilde ayrıştıran son derece hafif yapısı sayesinde, S6 100 kilometrede ortalama ölçülerde 13.4 litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Audi’nin patentli quattro dört tekerlekten çekiş sistemine rağmen sadece 1910 kg’lik boş ağırlığa sahip olan S6’nın (S6 Avant: 1970 kg) motorunun ürettiği her bir beygir gücü böylelikle 4.55 kg’lik ağırlığa hareket verebiliyor (S6 Avant: 4.69 kg). Bu da hem sedan karoserli S6 için ton başına 220 HP’lik güç üretimi anlamına hem de ideal bir spor otomobilin güç-ağırlık oranına sahip olmak anlamına geliyor. Bu ağırlık oranının elde edilmesinde S6 ailesinde kullanılan motorun sadece 220 kg olmasının da büyük etkisi bulunuyor. Daha az sayıdaki bileşenleri sayesinde, daha alçak hareket eden düzeneklere ve dolayısıyla da daha az iç sürtünmeye sahip motorun ağırlığı, özdeş bir rakibin motoruna göre ortalama 20 kg daha hafif olmasıyla dikkat çekiyor. Bunun sonucunda da iyi bir aks yükü dağılımı ve etkileyici bir sürüş dinamizmi ortaya konabiliyor.

Quattro Teknolojisi

Audi’yle özdeşleşen ve artık dört tekerlekten çekiş sistemleri arasında bir marka haline gelen quattro teknolojisi, doğal olarak yeni nesil S6’ta da kullanılıyor. üeyrek asırdan bu yana evrimsel süreçten geçen quattro teknolojisinin en son versiyonu ise yeni S8’den sonra şimdi de S6’da karşımıza çıkıyor. Asimetrik ve dinamik tork dağılımını içeren yeni nesil quattro teknolojisinin temelinde, aktarma aksamına boylamasına yerleştirilen merkezi diferansiyelin ön ve arka akslar arasında motor gücünü ihtiyaca göre dağıtması yatıyor. Normal şartlarda motor gücünün yüzde 40’ı ön aksa, yüzde 60’ı da arka aksa yönlendiriliyor. Arka aksa verilen bu önem Audi S6’in dinamik karakterini vurguluyor. Eğer yüzey koşulları değişirse, mekanik diferansiyel gecikme olmaksızın tepki verebiliyor böylece gücün yüzde 85’e kadar olan bölümü arka aksa yönlendirebiliyor. Böylesi durumlarda gerektiğinde ön aksa da gücün yüzde 65’e kadar bölümü aktarabiliyor. Bir akstaki tekerleklerden biri aşırı güçten dolayı spine düştüğünde “Elektronik Diferansiyel Kilidi” yani kısaca EDL, fren pedalına basıldığı an devreye sokulabiliyor.

Süspansiyon

Audi S6’daki ön süspansiyon dört bağlantı kollu bir yapıya; arka süspansiyon da kendinden izli trapezoid bağlantıya sahiptir. Bu yapının birçok ayrıntısı S6 için yeniden gözden geçirilmiştir. S6 için yay ve amortisör ayarları daha da sıkılaştırılan bu süspansiyon sisteminin savrulma eğilimleridaha da azaltılmış. Böylece Audi’nin sportif üst orta sınıf temsilcisinin daha fazla çevikliğe ve daha fazla manevra kabiliyetine sahip olması amaçlanmış. Süspansiyon sistemiyle ilgili yapılan değişiklerin arasında akslardaki tekerlek bağlantıların elastokinematik özelliklerinde yine S6’nın karakterine uygun şekilde değişiklikler yapılması da yer alıyor. S6’nın gelişmiş dinamiklerine uygun olarak gerektiğinde devre dışı bırakılabilen dinamik stabilite sistemi de sürüş yapısına etki eden bir başka faktör olarak dikkat çekiyor.

Fren ve Jantlar

Audi S6’da 5 kollu kanat tasarımına sahip 19 inçlik alaşım jantlar kullanılıyor. 265/35 ebadındaki lastiklere ev sahipliği yapan jantlar, aynı zamanda 18 inçlik fren sistemini de teşhir edecek biçimde araca entegre edilmiş. Fren sisteminde dört adet geniş hava soğutmalı fren diski (önde 385 mm arkada 335 mm çapında) bulunmaktadır.

Tasarım

Audi’nin S yelpazesindeki modeller, oldukça geliştirilmiş sportif görünümleriyle farklılaşırlar. Ama Audi tasarımcıları, bu farklılığı ortaya koyarken herkese ben güçlüyüm diye bağırmak yerine S modellerinin gelişmiş kapasitesini abartısız bir güzellikle süsleyecek biçimde ortaya koymayı tercih ederler. Aynı özellik yeni S6 için de geçerli! Son derece atletik bir yapıya sahip olan S6’nın görünümü saygı uyandıran ama asla saldırgan olmamasıyla dikkat çekiyor. Platin grisi rengindeki ve dikey pervazları krom kaplama olan yekpare ızgarada S6 amblemi yer alıyor. 19 inçlik jantlara ve özel frenlere ek olarak, LED teknolojili şerit biçimli sis farlarının altında yer alan daha büyük hava girişleri ve ön çamurlukların üstündeki V10 logoları, aracın potansiyeli hakkında fikir veriyor. Arkada, S6 amblemi, bagaj bölümü kapağına entegre edilmiş rüzgar kesici, eteklikteki ince, hafif, keskin kenar ve dört adet elips şeklindeki çıkış borusuna sahip egzoz sistemi, görsel değişimler dizisini tamamlıyor. S6’da Xenon plus far sistemi standart olarak sunulurken, dinamik viraj aydınlatması da opsiyonel olarak alınabiliyor. LED’li fren lambalarına ek olarak A6 Avant’ta 3. stop lambasında da LED teknolojisi kullanılıyor.

Güvenlik

Tüm diğer Audi A6 modellerinde olduğu gibi sportif S6 ailesi de oldukça sağlam alüminyum gövdesiyle mükemmel biçimde örtüşen, pasif koruma sistemi paketine sahip. Paket, iki ön hava yastığı, iki yan hava yastığı ve geniş alanlı yan koruma baş hava yastıklarını içeriyor. Arka koltuklar için yan havayastıklarıysa isteğe bağlı olarak satın alınabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir