Audi A4 Avant 1.9 TDI multitronik

Audi A4 Avant 1.9 TDI multitronik

“Stiliyle konuşturuyor”

Alman üreticinin orta sınıftaki station wagon modeli A4 Avant, fonksiyonellikten çok stil sunuyor. En büyük kozuyla çok düşük yakıt tüketimi.

Audi’nin orta sınıfta yer alan modeli A4 ilk olarak 1994 yılında tanıtıldı. 2000 yılında ikinci nesli yollara çıkan otomobilin station wagon karoserli versiyonu Avant’sa bir yıl sonra ağustos ayında tanıtıldı. Avrupa’da 1.6 litre 102 HP, 2.0 litre 131 HP, 2.0 litre 150 HP, 1.8 litre 163 HP, 1.8 litre 190 HP, 2.4 litre 170 HP ve 3.0 litre 220 HP’lik benzinli, 1.9 litre 100 HP, 1.9 litre 130 HP, 2.5 litre 163 HP ve 2.5 litre 179 HP’lik motorlarla üretilen A4 Avant, ülkemizde 1.9 litre 100 HP’lik versiyon dışında bütün motor seçenekleriyle satılıyor. A4 Avant’ta önden çekişin yanı sıra sürekli dört tekerlekten çekiş sistemi quattro ve manuel şanzımanın yanı sıra tiptronik ve multitronik şanzıman seçenekleri de sunuluyor.

A4 Avant’ın arkaya doğru eğim kazanan tavan yapısı sportif görünüm sunuyor.

Düz zeminli 445 lt’lik bagajın hacmi arka koltuk sırtlıkları yatırılarak 720 lt’ye genişletilebiliyor.

Karoser, iç mekan

Sedan kardeşinden arka tamponun yapısındaki farklılıklar nedeniyle sadece 3 mm daha kısa olan A4 Avant’ın gövde yapısındaki değişiklikler B sütunundan itibaren başlıyor. S Line sportif donanım ekipmanları ve tavan raylarıyla daha da sportif görünüm kazanan otomobilin iç mekanında da sportif öğeler dikkat çekici. Bu unsurlar bir yana, kokpitin montaj noktalarındaki işçiliğin kusursuzluğu, kabin genelinde kullanılan malzemelerin yüksek kalitesi, Audi’nin artık Mercedes ve BMW’yle rahatça baş etmesinin en kolay görülen kanıtlarından biri olarak yorumlanabilir. S Line tipi (opsiyon) açılır kapanır baldır destekli sportif koltuklarıyla hemen fark edilen kabinde kokpitin yapısı son derece ergonomik. Bütün kumandalar el altında, sürüş konsantrasyonunu bozmadan kullanıma imkan tanıyor. Özellikle müzik sistemi ve havalandırma kumandaları birçok otomobil üreticisine ders olarak gösterilebilecek nitelikte kullanıcı dostu kimliği taşıyor. Yükseklik ayarlı ön koltuklarda dört yönlü elektrikli bel destek ayarı sunuluyor. A4 Avant’ın düz zeminli bagajı 445 litrelik kullanım alanı sunuyor. Arka koltukların yatırılmasıyla daha da büyütülebilen düz zemin üzerinde 720 litrelik kullanım alanı elde edilebiliyor. Zeminin altındaki temizlik bölümü, bagajda kirli bir eşya taşındığında kalıntıların kapsamlı temizlik yapılana kadar alta aktarılarak göz önünden kaldırılabilmesini sağlıyor.

Ön koltukların minderlerinde açılır kapanır baldır desteği bulunuyor

Cd değiştiricisi torpido gözünün içinde konumlanmış

Ara kol dayanağında açılır kapanır ikili bardaklık yer alıyor

Motor, performans

A4 Avant için 130 HP güç üreten 1.9 litrelik motor, VW Group bünyesindeki Audi, Seat ve Skoda gibi markaların birçok modelinde farklı düzeyde güç üreten versiyonlarıyla kullanılan gelişmiş bir makine. VW’nin modern pompa-meme yakıt enjeksiyon sistemiyle donatılan değişken türbin geometrili motor, 130 HP’lik gücünü ön akslara sürekli değişken oranlı (CVT) multitronik şanzımanla aktarıyor. Bu şanzımanla vites oranları 2.37 ile 0.38 arasında değişiyor. 6.64:1 oranlı çok kısa diferansiyel dişlisinin kullanıldığı otomobilde sürüş akıcılığı zaman zaman devir bandında dalgalanmalar yaşanmasına neden oluyor. Tam gaz verilip otomobil ilerlemeye başladığında aniden 3000 d/d’ye çıkan devir göstergesi, sonra adeta bir basamak atlayıp 4100 d/d düzeyine yükseliyor. Ve ondan sonra 4500 d/d’ye doğru tırmanmaya başlıyor. Devir göstergesinde bu alışılmadık gösteri yaşanırken otomobil sarsıntısız ama biraz da isteksizce hızlanıyor. Motor maksimum torku olan 310 Nm’yi 1900 d/d’de üretmesine karşın bu devirde birçok otomobilden alıştığımız bir patlama yaşanmıyor. Orta devirler aşılırken A4’ün daha kararlı hızlanmaya başladığı hissediliyor. multitronik şanzıman, otomatik olarak kullanılabildiği gibi, vites kolundan ya da direksiyon üzerindeki düğmelerden manuel olarak da kullanılabiliyor. Genelde performanslı otomobillerde görmeye alıştığımız direksiyon üzerindeki vites kumandaları, A4 Avant’ta sadece konfora hizmet ediyor. Şanzımanın S (sport) modunda yaptığımız hızlanma ölçümlerinde kaydadeğer bir çabukluk görmedik.

Görevini sessizce ya da gürültüsünü ve titreşimini kabine yansıtmadan- yapan motor, yeterli çekiş özellikle sağlasa da otomobilin ilk kalkışlarda dikkate değer bir ataklık sergilemesine yetmiyor. Ama ara hızlanmalarda CVT şanzıman ve devir bandının canlı olması sayesinde başarılı ara hızlanma değerleri saptadık.

Audi’nin bu motordaki en büyük başarısı, pompa-meme teknolojisi ve multitronik şanzımanın işbirliğiyle gelen düşük yakıt tüketimi. Test koşullarında 100 km’de 6.8 litre motorin tüketen otomobil, bu ortalamayla kullanıldığında 1029 km’lik menzile kadar ulaşabiliyor. Sabit ve düşük hızla yapılacak uzun yolculuklarda bu menzilini daha da uzaması beklenebilir. Aracın 70 litrelik deposu menzili uzatmak için yardımcı olmaya hazır.

Kullanım, konfor

A4’le ortak süspansiyon elemanlarını kullanan A4 Avant’ta da benzer sertlik hissediliyor. Bunda test aracımızdaki 235/45 R17 ebatlı lastiklerin de payı var. Yoldan gelen darbeleri kabine yansıtan sistem, yolculuk huzurunu ancak otoyol sürüşlerinde üst düzeyde tutabiliyor. Direksiyonun sisteminin keskin yönlendirmesi, hiç boşluk hissi vermemesi ve ideal düzeydeki sertliği sürüş kalitesini yükseltirken güvenliği de destekliyor. Öne, arkaya veya yanlara salınıma izin vermeyen süspansiyon sistemi, virajlarda da yüksek performans sergiliyor. Limitlerdeki savrulma eğilimlerini standart donanımda yer alan ESP’yle dizginleyen Audi, yolcularını tam güvende hissettirebiliyor. Otomobilin fren pedalı kolay dozlanıyor ve hızı kontrol ederken sürücünün en önemli yardımcısı görevini çok iyi yapıyor. Aynı beceriyi duruşlarda da sergileyen sistem, fren elemanları soğukken 39 metrede kararlı duruşlar sağlıyor. Ne var ki sistem biraz çabuk ısınıyor ve beşinci frenden sonra 42 metreye kadar uzuyor.

Fiyat, donanım

Audi A4 Avant’ın baz versiyonda fiyatı 48 bin Euro. S Line sportif donanımlı otomobilin fiyatıysa 61 bin 416 Euro. Otomobilin donanımında, ABS+EBD, ESP, fren destek sistemi, sürücü, yolcu ve yan havayastıkları, çift bölgeli otomatik klima, yükseklik ve derinlik ayarlı hidrolik direksiyon, sis farları, ön ve arka kol dayanağı, bardaklık, deri kaplı direksiyon simidi, el freni kolu ve vites topuzu, elektrik kumandalı camlar, far yükseklik ayarı, yükseklik ayarlı ön koltuklar, elektrikli bel destek ayarı, ısı yalıtımlı camlar, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrikli ve ısıtmalı aynalar, alaşım jantlar, velür paspaslar, immobilizer, alarm, ısıtmalı silecek suyu, ilk yardım çantası ve reflektör sunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir