VW Touran 1.6 16V FSI Tiptronik

VW Touran 1.6 16V FSI Tiptronik

“Otomatik keyfi ağırlığa kurban gidiyor”

Bir kompakt vandan beklenen tüm değişkenlik ve kullanışlılık özelliklerine sahip olan Touran, FSI motor ve Tiptronik şanzımanının çok verimli olmayan iş ortaklığı nedeniyle sürüş dinamiklerinde sıkıntılı.

Vanlar konusunda 1950’de tanıtılan ve sonraki yıllarda dünya çapında bir efsane haline gelen Type 22’yle 53 yıllık tecrübeye sahip olan VW’nin ürün yelpazesinde Sharan ve Multivan’la beraber üçüncü van olan Touran, 2003’te yollara çıktı. Golf V’in platformu üzerinde geliştirilen 7 kişilik araç, ülkemizde 1.6 litre 102 HP ve 1.6 litre 115 HP’lik iki motorla satılıyor. FSI versiyonunda Tiptronik şanzıman tercihi yapılabiliyor.

FSI motor ve Tiptronik şanzımanının çok verimli olmayan iş ortaklığı nedeniyle sürüş dinamiklerinde sıkıntılı.

Touran’ın sade hatlardan oluşan tasarımı tipik VW çizgisinde.

Karoser, iç mekan

Gövde hatları bir VW modeli olduğunu hemen belli eden tipik çizgilerle şekillendirilmiş Touran’da iç mekan yapısı da Polo ve Golf’ten tanıdık ekipmanlarla oluşturulmuş. Ergonomik açıdan başarılı olan iç mekanda sürücü ve yolcuları geniş oturma alanları bekliyor. Yüksek oturma pozisyonu ve geniş cam alanları ferah bir mekan yaratıyor. Malzeme ve işçilik kalitesi genel olarak yüksek. Otomobilde üç parçalı arka koltukların ileri-geri hareket ettirilebilmesi, gerektiğinde sökülebilmesi, orta koltuğun yatırılarak masa haline getirebilmesi, dıştaki koltukların içe doğru hareket ettirilebilmesi ve üçüncü koltuk sırasının kolayca zemine gizlenebilmesi kullanışlılığı üst düzeye taşıyor. Kabininde 39 adet kapaklı ve kapaksız göz bulunan Touran’ın bagaj kapasitesi de iddialı. İkinci ve üçüncü sıra koltukları kapalıyken 1679 litreye kadar kullanım alanı sunan araç, 7 koltuk birden kullanıldığında 121 litrelik mütevazı bagajıyla sadece küçük çantaların taşınmasına imkan tanıyor. Eğer sadece beş koltuk kullanılırsa aracın bagaj hacmi 695 litre oluyor.

Aracın kokpitinde kullanılan malzeme ve işçilik kalitesi yeterince yüksek.

Tipik VW formundaki göstergelerin takibi oldukça kolay.

Kokpitin üzerindeki kapaklı gözde küçük eşyalar için yer var.

Koltuk altı çekmeceleri hayli kullanışlı.

Motor, performans

VW’nin direkt benzin enjeksiyonu teknolojisine sahip 1.6 FSI motoru ilk kez 2002’de Golf IV’te kullanılmıştı. O zaman Golf ve Bora’da 110 HP güç üreten motorda yapılan iyileştirmeler, yeni kuşak modellerde 115 HP üretmesini sağlamış. Güç artışının yanında motorun ürettiği 155 Nm’lik maksimum tork da 4400 d/d yerine 4000 d/d’de elde ediliyor.

Alt devirlerde yüksek karoser ağırlığını taşımakta zorlanan motor, otomatik şanzımanın da etkisiyle Touran’a yüksek performans sağlayamıyor. Manuel de kullanılabilen otomatik şanzımanlar devrini açan Tiptronik şanzımanın her iki modda da normal kullanımı genel olarak sorunsuz. Hızlı ve sarsıntısız vites değişimi gerçekten başarılı ama özellikle kick down yapıp vites düşürerek hızlanma isteklerinde motorla uyumuyla ilgili soru işaretleri beliriyor. Ani güç taleplerinde gerektiğinde iki vites birden düşürülse de motor beklenen patlamayı yaşatamıyor. Bu da otomobilin kıvraklığını elinden alıyor. Yakın oranlı oranlar nedeniyle düşük eğimlerde bile hafif gaz pedalı hareketlerinde sık sık vites değiştirilmesi de sürücünün canının sıkıyor. Böyle durumlarda manuel modu kullanmak daha iyi gibi görünüyor ama bu sefer de kimi zaman motorun alt devirlerindeki hantallığa yakalanılabiliyor. Bu dezavantajlar göz önüne alınarak Touran Tiptronik’te sadece sakin kullanıcıların otomatik konforunu yansıtan sürüşlerden memnun kalabileceğini söyleyebiliriz. Bu tip kullanıcılar da yokuşlara tırmanırken aracın isteksiz performansından tatmin olamayabilir.Manuel vitesli versiyonunda 100 km/9.0 lt’lik test tüketimi saptadığımız Touran’ın Tiptronik şanzımanlı kardeşi de 9.3 litrelik test ortalaması sundu.

Direkt benzin enjeksiyonlu FSI motorun alt devirleri hayli cansız.

Üç koltuk sırası da kullanımdayken Touran’ın bagaj hacmi 121 lt’de kalıyor.

Üçüncü koltuk sırası yatırıldığında 695 lt’lik bagaj hacmi elde ediliyor.

Bagaj zeminin’in altında küçük bir kullanım alanı daha bulunuyor.

Aracın iç mekanında bulunan çok sayıda göz işlevselliği arttırıyor.

Kullanım, konfor

Touran’ın konfor ve güvenlik dengesi iyi ayarlanmış süspansiyon sistemi, sakin, sessiz ve huzurlu yolculukların hazırlayıcısı. ESP, ASR ve EDL gibi elektronik ünitelerle desteklenen süspansiyon sistemi stabilite kararlılığı sağlıyor. Ama tekerleklerdeki güç pek ateşli olmadığından anlamsız manevralara kalkışılmadığı sürece kaygan yüzeylerdeki sürüşler dışında bu sistemlere pek de ihtiyaç duyulmuyor. Touran’ın elektrohidrolik direksiyon sistemi, hassasiyeti ve keskinliğiyle birçok benzerine göre daha iyi. Touran’ın fren sistemi sürüş güvenliğini sağlayan diğer ekipmanlara gerek bırakmayan temel unsurlardan biri. Yüksek dozlama hassasiyetine sahip olan sistem 100 km/s’de 38 metrelik duruş mesafesiyle Touran’ı güvenli kılıyor.

Birbirinden bağımsız ileri geri kaydırılabilen arka koltukların bu şekilde diz mesafesi de ayarlanabiliyor.

Ön bölümde oturma alanı ferah ve diz mesafesi yeterli.

İkinci sıada yatırılan koltuğun sırtlığı sehpa görevi görüyor.

Fiyat, donanım

Manuel vitesli Touran 1.6 16V FSI’ın fiyatı Comfortline donanımlı versiyonda 45 milyar 560 milyon lira. Tiptronik şanzımanlı versiyon tercih edilirse ödenmesi gereken rakam 48 milyar 880 milyon liraya yükseliyor. Comfortline donanım versiyonunda, ESP, ASR, EDL (elektronik diferansiyel kilidi), MSR (tork kontrol sistemi), sürücü, yolcu ve yan havayastıkları, ABS; EBD, yol bilgisayarı, park destek sistemi, yarı otomatik klima, polen filtresi, elektrik kumandalı camlar, elektrikli ve ısıtmalı aynalar, hız sabitleme sistemi, uzaktan kumandalı merkezi kilit, immobilizer, ön koltuklarda yükseklik ve bel destek ayarı, radyo-CD çalar standart, açılır tavansa opsiyon olarak sunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir